Om oss

För att behålla sin konkurrenskraft behöver ett företag idag kompetenta välutbildade medarbetare förberedda på de höga miljö- och kvalitetskrav som ställs inom sammanfogningsbranschen.

Vi utbildar er personal så ni kan möta utmaningarna professionellt och säkert. Ekbackeskolans IWS-utbildning uppfyller Internationella kvalitetskraven enligt IIW och EWF och är godkänd av Svetskommissionen.

En viktig roll hos oss har Jörgen Persson, som  är ansvarig yrkeslärare  i svetsteknik på Ekbackeskolan. Jörgen är svetsexpert, tack vare  hans kompetens och långa erfarenhet ofta tillfrågad om han vill ta på sig domarskapet i tävlingar såsom Euroskills.

Kvalitet viktigast – hållbart i längden

Sedan 1999 är han lärare på Ekbackeskolan och deltar bland annat i Svetskommissionens Arbetsgrupp 14 där man bland annat tittar på Industritekniska programmets kursinnehåll. På Ekbackeskolan har man gjort prioriteringar så att det finns en bra maskinpark, rätt maskiner och man använder sig av lite dyrare material.

– Vårt måtto är att kvalitet alltid är det viktigaste. Därför ska vi alltid ha högsta kvalitet, vilket lönar sig i längden och som både gynnar eleverna och företagen i förlängningen, menar han.

Jimmie Karlsson, f.d. elev till Jörgen tog silver i svetsning under Euroskills 2014.. Han är en av många pristagare som på ett eller annat sätt passerat Ekbackeskolans svetsprogam. Skolan har haft många elever som deltagit framgångsrikt på både SM och NM. 2008 var det år man bestämde sig på Ekbackeskolan för att medverka i svetstävlingar och sedan dess har skolan alltid kvalificerat sig.

Många pristagare från Ekbackeskolans svetsutbildning

Karl Johansson deltog 2009 i Calgary, Markus Fredriksson 2011 i London, Simon Pettersson 2013 i Leipzig och Jimmie Karlsson 2014 i Lille.

– Det ligger mycket hård träning bakom för att bli så här duktig i svetsning. Det ligger många timmar bakom. Man måste ha koll på alla detaljer, inte bara om det tekniska. Man måste kunna ta till sig instruktioner och ha koll på hälsa och säkerhet också, berättar han.

Att vinna silvret innebär dock inte att man får stora prispengar. Det är äran som är belöningen, först och främst. Silvermedaljen till Jimmie är en bekräftelse på att svetsutbildningen på Ekbackeskolan är i världsklass.

– Genom de Internationella tävlingarna får vi ett kvalitetsmått på vår utbildning. Utan tvekan, är  Ekbackeskolans den bästa svetsutbildningen i Sverige, den är bland de fem bästa i Europa och bland de tio bästa i världen. För att utvecklas ska vi besöka Belgiens och kanske Finlands bästa svetsskolor, säger Jörgen.

Pressklipp

2016-01-28 Ny examinator för IW